Coronatoegangsbewijs op de werkvloer

24-11-2021

Het demissionaire kabinet heeft op 22 november een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om het mogelijk te maken dat werkgevers een coronatoegangsbewijs (ctb) mogen vragen aan werknemers om toegang te krijgen tot de werkvloer. Voor sectoren waar nu al een ctb verplicht wordt gesteld voor gasten zoals in de horeca, zal het ctb voor personeel verplicht worden.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen moet iedere werknemer in de horeca straks een geldige QR-code kunnen tonen alvorens je aan het werk kan gaan. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor het scannen van deze code. Een geldige QR-code krijg je als je volledig gevaccineerd bent, genezen bent van corona of negatief getest bent (3G-maatregel). Een negatieve test mag niet ouder zijn dan 24 uur oud.

Er is een hoop verdeeldheid in de samenleving, maar ook in de Kamers over de introductie van het ctb op de werkvloer.

Waarom zijn er zoveel bezwaren tegen invoering van deze maatregel?

Hoe nu verder?
De vakbonden zijn geraadpleegd over het wetsvoorstel en hebben bovengenoemde bezwaren kenbaar gemaakt. FNV Horeca heeft daarbij specifiek benoemd wat de bezwaren en gevolgen zijn van een ctb voor de horecasector en voor jou als werknemer.

Het is nu aan de politiek om een keuze te maken en de knoop door te hakken of het ctb er op de werkvloer komt of niet. Het wetsvoorstel wordt op dit moment door de Tweede Kamer behandeld. Als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen moet de Eerste Kamer het voorstel nog goedkeuren. Als ook die instemt zal de wet daarna op zo’n kort mogelijk termijn ingaan.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.