Stem horecamedewerker centraal tijdens cao-onderhandelingen

28-10-2021

Zoals jullie gezien en gelezen hebben, hebben we afgelopen jaar niet stilgezeten. Naast onze lobbyacties in het kader van coronasteun voor horecabedrijven en –medewerkers, hebben wij ook hard ingezet op het ophalen van jullie input voor een nieuwe horeca cao. De huidige cao loopt 31 december 2021 af en binnenkort starten de onderhandelingen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en CNV Vakmensen voor een nieuwe cao per 1 januari 2022.

Voor ons is jullie mening over de sector en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden van cruciaal belang. Zonder jullie bestaat de horeca niet. We hebben er afgelopen maanden alles aan gedaan om jullie stem op te halen. Online en door het land in te gaan. Om jullie ervaringen te horen en te weten wat er anders moet en kan. Want dat onze sector wezenlijk moet veranderen, daar is iedereen het over eens. Het aanhoudende personeelsverloop, de grote personeelstekorten en de onderzoeksresultaten spreken immers voor zich.

‘Laat je horen’

Voor de zomer hebben we jullie breed bevraagd over de toekomst en het imago van de sector. Met als belangrijkste uitkomst dat 70% van de medewerkers zich zorgen maakt over de kwaliteit van de horeca. Deze onderzoeksresultaten waren voor ons mede aanleiding om de campagne ‘Laat je horen voor een betere cao’ te starten. Met daarin de oproep jouw stem te laten horen. Letterlijk én figuurlijk. Want jullie weten als geen ander wat er beter kan én moet in de cao om de sector toekomstbestendig en weer aantrekkelijk te maken.

Wat horecamedewerkers belangrijk vinden

De belangrijkste door jullie genoemde thema’s en ‘onderhandelingspunten’ uit de campagne zijn:  loon, werkdruk en werk-privé balans.


Daarnaast vindt 76% het belangrijk dat er in de cao afspraken komen over opleiding  en  doorgroeimogelijkheden. En 90% vindt dat er afspraken over plusuren in de cao moeten komen.

Wat gaan we doen?

Al jullie input gaan we samen met onze cao commissie vertalen naar concrete onderhandelingspunten. Met concrete wensen en getallen die we als FNV Horeca op tafel zullen leggen tijdens de cao onderhandelingen. In november starten deze gesprekken.

Jullie stem is leading!

Jullie (achtergelaten) stem zal wat ons betreft dus de rode draad zijn in de cao gesprekken. Door jullie input kunnen we deze gesprekken goed en gedegen voeren en voelen we ons gesteund.

Dit jaar schuift er op ons verzoek ook een actief lid aan bij deze gesprekken. Om de horecamedewerker ook aan de onderhandelingstafel een stem te geven! Voor zover wij ons kunnen herinneren, is dat nog nooit eerder gebeurd.

We gaan ervoor! Jullie horen van ons.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.