Avondklok: hoe zit het precies?

25-01-2021

Wat houdt de avondklok in?

In heel Nederland geldt een avondklok. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Waarom geldt de avondklok van 21.00 uur – 04.30 uur?

Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus , die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Informatie voor werknemers

Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?

Uw werkgever bepaalt of het voor uw werk nodig is dat u op straat bent tijdens de avondklok. Dat is zijn of haar verantwoordelijkheid. Als dat zo is, geeft uw werkgever op de Werkgeversverklaring avondklok aan dat u voor uw werk tussen 21.00 uur en 04.30  uur buiten moet zijn. Als werknemer moet u zelf nog de Eigen verklaring avondklok invullen. U moet beide verklaringen bij zich dragen.

Kunnen vrijwilligers ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, mogelijk is er sprake van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden.

Hoe zit dat als iemand niet direct maar wel achteraf een werkgeversverklaring kan laten zien. Dit in verband met spoedoproepen.

In geval van spoedoproepen weet u dat u opgeroepen kunt worden. Dit ontslaat u dus niet van de plicht een Eigen verklaring en een Werkgeversfomulier bij u te hebben.

Kan ik nog in de avond- en nachtdienst werken?

U mag de straat op voor werk, als u een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok.

Bron: Rijksoverheid

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.