Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Kabinet, laat de horeca niet verzuipen!

12-01-2021

Vanavond maakt het Kabinet zeer waarschijnlijk bekend dat de geldende lockdown met drie weken wordt verlengd. Dit betekent concreet dat de horeca zeker nog drie weken gesloten blijft tot begin februari. FNV Horeca heeft - gezien het aantal besmettingen en de geringe daling daarvan - begrip voor dit besluit, maar hoopt oprecht dat dit de laatste verlenging zal zijn die de horeca voor zijn kiezen krijgt. Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Als er in februari geen zicht is op het (deels) heropenen van de horeca, komt voor horecabedrijven én hun medewerkers echt het eind in zicht. In dit horrorscenario zullen uitgaanscentra met een rijke geschiedenis veranderen in spookgebieden.”

Aanvullende steun noodzakelijk óók na heropening

FNV Horeca vindt het niet meer dan normaal dat de overheid – door dit verlengingsbesluit - de portemonnee trekt om bedrijven aanvullend te steunen. Wat FNV Horeca betreft gaat het hier om steun zowel aan grote als aan MKB-bedrijven en die doorloopt als de horeca weer (deels) geopend is. Edwin Vlek: “Als de horeca weer opengaat, zijn de problemen in de sector niet direct opgelost. Dit moet de overheid zich goed realiseren. Ruimhartigheid is hier op zijn plaats voor de sector waar het Kabinet vorig jaar als eerste de stekker uit trok. Horecabedrijven hebben tijd nodig om van het infuus af te komen.”

Géén vakkrachten, géén horeca!

Veel horecaondernemers hebben er afgelopen jaar alles aan gedaan om hun vakkrachten, de medewerkers waar de horeca op draait, te behouden. Ondanks alle inspanningen en offers hebben werkgevers toch een groot deel van deze vaste medewerkers moeten laten gaan. Dit blijkt uit de cijfers; de uitstroom van professionals is in de horeca het grootst van alle sectoren. Met alle gevolgen van dien als de horeca weer open mag. Immers, géén vakkrachten betekent: géén horeca!

Edwin Vlek: “De horeca moest vorig jaar als eerste haar deuren sluiten. Daarom zou het Kabinet ook serieus moeten kijken hoe de horeca ook als een van de eerste sectoren weer – op een verstandige wijze - haar deuren kan openen. Los van dat de horeca dit verdient en iedereen staat te popelen om weer aan de slag te gaan, liggen de veiligheidsprotocollen voor (gedeeltelijke) heropening ook al maanden klaar.”

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.