Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Forse toename werkloosheid horeca dreigt door verscherpte maatregelen

29-09-2020

De nieuwe coronamaatregelen die vanavond voor de horeca in werking treden kunnen mogelijk leiden tot een forse toename van de werkloosheid onder horecamedewerkers, aldus FNV Horeca. Vooral flexwerkers zijn de dupe van de verplichte vroegere sluiting omdat zij met name in de avonduren en de weekenden werken en daarom minder opgeroepen zullen worden. Flexwerkers vormen zo’n 70% procent van het totale personeelsbestand in de horeca.

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: "De verkorte openingstijden in de horeca zullen ongetwijfeld nodig zijn, maar zijn wel een klap in het gezicht van horecamedewerkers die de afgelopen weken er alles aan hebben gedaan om de veiligheid en gezondheid van gasten en zichzelf te waarborgen."

FNV Horeca pleit voor een langzamere afbouw van de steunmaatregelen (NOW 3) die vanaf 1 oktober ingaan én een sectorspecifiek pakket aan maatregelen om horecamedewerkers van werk naar werk te helpen. Daarnaast zijn er aanvullende steunmaatregelen nodig om met name jonge flexwerknemers te compenseren voor hun verlies aan inkomsten. Deze flexwerkers moeten ook hun rekeningen kunnen blijven betalen.

Edwin Vlek: "De horecasector was net bezig weer wat op te krabbelen na de verplichte sluiting eerder dit jaar en krijgt nu alweer nieuwe beperkende maatregelen voor haar kiezen. We hopen dan ook dat deze beperkende maatregelen maar kort nodig zullen zijn. Hoe langer deze maatregelen aanhouden, hoe erger de effecten voor de sector."

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.