Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Gratis training omgaan met dementie in horeca

29-09-2020

Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, niet altijd begrepen worden door het personeel… voor mensen met dementie kan het bezoeken van een horeca gelegenheid soms best lastig zijn. Ze bezoeken eerder een horeca gelegenheid als het personeel kennis heeft over het omgaan met gasten met dementie, zo blijkt uit onderzoek van Samen dementievriendelijk. “Ik denk dat het belangrijk is voor medewerkers om minder zenuwachtig en verlegen om te gaan met mensen met dementie in je restaurant.”, zegt meester-kok Ron Blaauw. Samen dementievriendelijk start daarom dit najaar een actie om de horeca dementievriendelijker te maken en biedt een gratis online training voor horeca medewerkers.

In Nederland leven zo’n 280.000 mensen met dementie. Wegens de vergrijzing loopt dit aantal de komende jaren fors op naar een half miljoen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met hun ziekte waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur. Uit onderzoek onder ruim 300 mantelzorgers blijkt dat 2/3 van hun naasten met dementie nog horeca gelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie. Meestal is het personeel echter niet op de hoogte dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen?

Ron Blaauw: “Zó kan het ook”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. Dat is te zien in de 5- delige TV-serie Restaurant Misverstand, die momenteel wekelijks te zien is op SBS6. Hierin worden 9 mensen met dementie gevolgd die als restaurantmedewerker aan het werk gaan, onder de bezielende leiding van meester-kok Ron Blaauw. Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Ron Blaauw: “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk”.

Dementievriendelijke horeca? Train personeel!

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gást. Dan is het voor een horecamedewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van mensen met dementie te begrijpen en dat is eenvoudig te leren. Ron Blaauw: “Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen om een nog betere beleving voor mensen met dementie en onze medewerkers te creëren”. In deze gratis online training leren medewerkers in 15 minuten de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie die horecagelegenheden bezoeken. “Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, of, in een luxe restaurant of in een cafetaria. Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw. De online training is voor iedereen die werkzaam is in de horeca gratis beschikbaar op www.samendementievriendelijk.nl/horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.