Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

FNV Horeca bereid tot onconventionele aanpak coronagevolgen horeca

04-08-2020

“Zolang arbeidsrecht maar wordt gerespecteerd”

De horeca moet drastisch op de schop om toekomstbestendig te zijn, stelt FNV Horeca. De vakbond heeft daarom brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een aantal grote horecawerkgevers aangeboden om op een onconventionele wijze mee te denken over ingrijpende maatregelen nú die op termijn tot banenbehoud moeten leiden. De enige voorwaarde die de bond stelt is dat het arbeidsrecht wordt gerespecteerd. Verder staat FNV Horeca overal open voor.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Op 1 oktober a.s. lopen de steunmaatregelen vanuit de overheid af en moeten bedrijven weer op eigen benen staan. Als werkgevers- en werknemersorganisaties nu niet gezamenlijk adequaat op actuele ontwikkelingen inspelen zullen nog meer horecabedrijven omvallen en komen duizenden horecamedewerkers op straat te staan.”

Horeca doorontwikkelen

Om in de toekomst verzekerd te blijven van stabiele horecabedrijven en goed, gemotiveerd en gekwalificeerd personeel is het belangrijk dat werknemers- en werkgeversorganisaties in deze tijd schouder aan schouder optrekken om de sector te blijven doorontwikkelen. Ook zijn aanvullende steunmaatregelen na 1 oktober a.s. noodzakelijk. Edwin Vlek: “Door de enorme omzetverliezen, de huidige maatregelingen en de daaruit voortvloeiende beperkingen wordt er door individuele horecabedrijven nu al op grote schaal gereorganiseerd. Zowel de dienstverlening als het personeelsbeleid gaan daarbij volledig op de schop. Hoe goed zou het zijn als we op sectoraal niveau tot een plan van aanpak kunnen komen hoe we de horeca als geheel – zowel medewerkers als bedrijven - door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen?”

Binnenkort verkennende gesprekken met grote horecawerkgevers

Een aantal grote horecawerkgevers staat positief tegenover het initiatief van FNV Horeca en wil graag in gesprek over de toekomst van de horeca. Op korte termijn worden verkennende gesprekken gevoerd over decentrale samenwerking. Brancheorganisatie KHN geeft daarentegen niet thuis. Bij FNV Horeca ontstaat de indruk dat de brancheorganisatie zijn energie liever steekt in het hier en nu en daarbij alleen oog heeft voor het ondernemersbelang. Edwin Vlek: “Ik kon er in het begin van de coronacrisis nog wel begrip voor opbrengen dat een brancheorganisatie als eerste reflex het ondernemersbelang vooropstelt en daar allerlei tijdrovende acties voor optuigt. Maar we zijn inmiddels bijna 5 maanden verder. Je zou dan mogen verwachten dat – in het belang van de sector als geheel – er dan verder gekeken wordt dan alleen het eigen belang. De huidige omstandigheden vragen om samenwerking.” 

Brief aan KHN dd. 15 juni 2020

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.