Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Alleen nog take away, maaltijdbezorging en roomservice in hotels mogelijk

16-03-2020

Laatste update: 16 maart 17.00 uur


Alle eet- en drinkgelegenheden in heel Nederland zijn sinds 18.00 uur op 15 maart 2020 gesloten vanwege de opmars van het coronavirus. Deze maatregelen moet iedereen opvolgen. Ondernemers riskeren boetes of andere strafrechtelijke maatregelen als ze zich daaraan niet houden. Het betekent voor zo goed als alle werkenden in onze sector dat ze geen werk hebben.

Maaltijden afhalen, maaltijdbezorging en roomservice in hotels

Het afhalen en bezorgen van maaltijden mag tot nader order nog doorgaan, als gasten drukte maar vermijden tijdens het afhalen en het niet ter plekke opeten. Hotelbars en -restaurants moeten gesloten blijven. Hotelgasten kunnen voor ontbijt, lunch en diner aankloppen bij roomservice.

Wat betekent dat voor jou?

De kans is heel groot dat jij op dit moment zonder werk thuis zit. Overleg met je werkgever over een oplossing. De huidige situatie is zo uitzonderlijk, dat het goed is er samen uit te komen.

Plus- en minuren

In de cao horeca staat de plus- en minurenregeling. In overleg kun je samen afspreken dat er plusuren worden ingezet en/of minuren worden opgebouwd. Anders gezegd, je gebruikt je al opgebouwde plusuren voor de uren die je niet werkt. En/of je bouwt minuren op die je op een later moment inhaalt. Ga je minuren opbouwen en ben je wel beschikbaar voor werk, dan is dit in beginsel voor rekening van je werkgever. Zie verder artikel 2.12 van de cao horeca. Gaat deze coronacrisis lang duren, vraag dan aan je werkgever of het mogelijk is dat hij werktijdverkorting aanvraagt. Alleen je werkgever kan dat doen, jij niet. Als het toegewezen wordt, wordt je werkgever gecompenseerd, zodat hij je loon kan doorbetalen. Let op: medewerkers met een nul-urencontract, uitzendkrachten en medewerkers via payrollbedrijven zijn uitgezonderd van de regeling werktijdverkorting.

Vakantiedagen

Je werkgever kan je ook vragen vakantiedagen op te nemen. Je bent niet verplicht om dat te doen, daar moet je zelf een beslissing over nemen in hoeverre je samen de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen.

 

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.