Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

Cao-onderhandelingen in oktober van start

05-10-2019

Goed nieuws! Als FNV Horeca zitten wij weer aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao horeca. Dat is wel anders geweest, want bij de onderhandelingen voor de huidige cao horeca – die eind dit jaar afloopt – waren we twee jaar geleden uiteindelijk niet betrokken. De afgelopen maanden hebben we via bijeenkomsten en een digitale enquête werkenden in de horeca gevraagd naar hun mening over werkdruk, loopbaan, salaris, scholing en privé-werkbalans. Zodat we precies weten waar we het over hebben als we de cao-onderhandelingen ingaan. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, vertelt wat er zoal uit de enquête is gekomen en wat hij meeneemt naar de cao-onderhandelingen.

Wat is je het meest opgevallen uit de digitale enquête die alle werkenden in de horeca konden invullen?
“Dat ruim 90% trots is op zijn vak. Dan heb je goud in handen. Dat zijn mensen die dolgraag in de horeca werken, mensen die je dan ook graag in de sector wil houden. Terwijl het verloop ontzettend hoog is, zie het rapport van ABN Amro. Opvallend hoger dan in de zorg bijvoorbeeld. De sector moet dus veel aantrekkelijker zijn om in te werken en in te blijven werken, en dat is een gezamenlijk doel. Niet alleen van ons, maar ook van de werkgevers. Net als dat de sector een beter imago moet krijgen. We hebben al informeel overleg gehad met elkaar, voordat we in oktober gaan onderhandelen voor een nieuwe cao en daar kwam dit al naar voren. Wat dat betreft zitten we op dezelfde lijn. Het imago van de sector gaat ons allemaal aan.”

Hoe maak je de sector aantrekkelijker?
“Met passie en trots alleen kun je geen huur of hypotheek betalen. Daarom is een goede loonsverhoging echt nodig. Ten eerste al doordat de lonen in de horeca de laatste jaren flink achter zijn gebleven bij lonen in andere sectoren. We moeten een inhaalslag maken en de koopkracht moet echt verbeteren, en dan met name voor vakkrachten. Al gaat het om meer dan salaris. Met de afspraken in de huidige cao loont het niet om jezelf te ontwikkelen. Dat moet veranderen. Werkgevers moeten meer investeren in hun personeel, zodat ze zich kunnen ontwikkelen, ontplooien en doorgroeien en daardoor niet de horeca uitstromen. ABN Amro berekende dat het verloop in de horeca de sector 1,4 miljard euro kost. Dat is geld dat je beter kunt besteden aan een goede loonsverhoging en aan scholing & ontwikkeling. In de cao-onderhandelingen zal ik dit als belangrijk onderwerp inbrengen.”

Wat zijn andere thema’s die uit het onderzoek kwamen en die je meeneemt naar de onderhandelingen?
“Vakmanschap en de definitie van een vakkracht. Als jij een afgeronde opleiding in de horeca hebt, ben je vakkracht, vinden wij. Volgens de huidige cao is dat niet zo. De respondenten gaven ook aan dat als je zelfstandig werkt, je ook vakkracht zou moeten zijn, en daarvoor dus betaald moeten worden. Nu moet je eerst 1.976 uren werken. Dat wil zeggen een jaar lang fulltime werken bij dezelfde werkgever in dezelfde functie. Een ander thema is de balans tussen werk en privé, en bijvoorbeeld invloed hebben op je rooster. Respondenten gaven aan dat het nog te vaak voorkomt dat het rooster te laat bekend is, dus niet minstens twee weken van tevoren. Als jij last minute je rooster krijgt, en dat gebeurt dus te veel, dan kun je je privéleven niet goed plannen. Wat ook nog een onderwerp is: je kunt nog zo’n mooie cao afspreken, maar als werkgevers die niet naleven, dan heb je er niks aan. De respondenten vinden dat de cao ook echt gehandhaafd moet worden, dat daar controle op is.”

Onze sector kent steeds meer zzp’ers. Een cao geldt niet voor hen. Wat doet FNV Horeca voor deze groter wordende groep werkenden?
“Wij moeten er zeker ook voor zzp’ers zijn. In onze missie staat niet voor niets dat we ons inzetten voor een sterke en aantrekkelijke sector en we de belangen behartigen van alle werkenden, niet alleen werknemers, maar ook uitzendkrachten, payrollers en zzp’ers. Achter de schermen zijn we er al langer mee bezig. Denk daarbij aan een speciaal lidmaatschap voor zzp’ers. Op onze GastvrijheidsTOP op 28 oktober zullen we daar meer over vertellen.”

Lees het interview in de Horeca Info.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.