Vanaf 1 juli 2019 is het jeugdloon afgeschaft voor jongeren vanaf 21 jaar

01-07-2019

We did it! Vanaf maandag krijgen alle 21-jarigen een volwassen loon. Een 21-jarige gaat er vanaf maandag € 510,69 per maand op vooruit. Tot 1 juli 2019 verdienden 18- tot 22-jarigen het minimumjeugdloon, fors lager dan het minimumloon voor volwassenen. Vakbond FNV voerde, samen met andere vakbonden en jongerenorganisaties onder de naam Young & United, flink actie. En dat loont.

Stripact

De meest opvallende actie was de stripact van vakkenvuller Soufian tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold in 2015. Hij vroeg CEO Dick Boer om een hoger loon. ‘Meneer Boer, u verdiende in 2013 zo’n 3,7 miljoen euro. Dat is per uur zo’n 1.600 euro. Ik verdien 5 euro 96 per uur, iets meer dan het minimumjeugdloon. Dat is 60 procent van het volwassen minimumloon. Om uw loon van 1 jaar te evenaren, moet ik 299 jaar werken’, zegt Soufian en is daarmee meteen landelijk nieuws. Op 21 april 2016 volgt een historisch besluit: na 42 jaar kondigt het kabinet aan het jeugdloon vanaf 21 jaar te schrappen.

LET OP: Bovenstaande tabel is op basis van een 40-urige werkweek. Onderstaande tabel is op basis van een werkweek van 38 uur, net als in de horeca.

 Vervolg

Toch is de strijd nog niet gestreden. Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Jong: ‘Natuurlijk zijn we heel trots op het resultaat, maar we zijn er nog lang niet. Jongeren krijgen nog te vaak te maken met een oerwoud van flexcontracten, torenhoge studieschulden en tot ons 21ste nog steeds geen volwassen loon. Terwijl we wel hetzelfde werk doen als volwassenen. Uiteindelijk moeten alle 18 plussers een volwassen loon krijgen. We zijn op de goede weg, maar de komende tijd gaan we ons beraden op vervolgplannen om de strijd aan te gaan voor een beter inkomen voor alle jongeren in Nederland, werkend én studerend.’

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.