Bekijk hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over het Coronavirus of neem contact met ons op.

FNV: ‘De arbeidsmarkt is krap, dus werkgevers zorg goed voor uw mensen!’

14-05-2019

Volgens cijfers van het CBS die vandaag bekend werden is ook dit kwartaal de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen.

Juist in de sectoren waar veel vacatures openstaan zoals horeca, handel en zakelijke dienstverlening ziet FNV weinig zekere banen met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

De krapte heeft geleid tot een stijgend aantal vaste contracten. Echter, niet iedere werkzoekende die van de grote vraag profiteert en ergens aan de slag kan, krijgt meteen een vast contract. Eerder dit jaar meldden het CBS en onderzoeksinstituut TNO dat het absolute aantal flexwerkers - mensen met een tijdelijk contract, oproepkrachten, zzp’ers - blijft stijgen. Vorig jaar waren het er ruim 3 miljoen.

Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur FNV: ’De vaste baan moet weer de norm worden. Daarom pleiten we voor structurele veranderingen in de wetgeving, waardoor werknemers weer beschermd zijn en niet alleen een vaste baan krijgen als het goed gaat met de economie. Maar ook als het een keer economisch minder voor de wind gaat.’

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer soorten contracten bijgekomen. FNV wil dat minder mensen via een ingewikkelde constructie aan de slag gaan. ’Soms weten werkenden zelf niet wat voor een soort contract ze hebben en bij wie ze in dienst zijn en waar ze wel en geen recht op hebben‘, zegt Boufangacha.

’Zekerheid en koopkracht moet voor iedereen de standaard zijn. Er kunnen en moeten 1 miljoen vaste banen bij. Het gaat goed met werkgevers, dan moeten werkenden daar ook van gaan profiteren. Want nu moeten veel werknemers noodgedwongen hun leven in de wachtstand zetten doordat ze niet weten wat ze aan toe zijn. Zeker als de arbeidsmarkt krap is, wordt het tijd dat werkgevers goed voor hun mensen zorgen‘, aldus Boufangacha.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.