Investeer in een band met het personeel

18-12-2018

Horeca-adviseur Guido Verschoor waarschuwt horecabedrijven voor achteroverleunen nu het economisch allemaal meezit. ’Amsterdamse toestanden’ van grote personeelskrapte verwacht hij niet meteen in de rest van het land. Volgens de horeca-adviseur van Van Spronsen & Partners neemt de hoofdstad een unieke positie in. "Amsterdam loopt over van de toeristen", aldus Verschoor. "Horecapersoneel is er niet aan te slepen." Ook andere steden vertonen volgens Verschoor eigen patronen. "In Leiden valt het met personeelstekort nogal mee. Dat komt door de jaarlijkse nieuwe aanwas van studenten die een zakcentje nodig hebben. Dat kunnen zij in de horeca verdienen. Maar in Hilversum vertrekken jongeren die naar universiteit of hbo willen juist. Dan wordt het voor horecaondernemers moeilijker om personeel te vinden."

Langdurige band

Bedrijven die investeren in een goede band met hun personeel hebben in deze tijd van personeelskrapte een streepje voor. Onderzoek leert Verschoor dat geld niet alles oplost. "Een hoger loon went snel. Ik zie meer in gezamenlijke culinaire uitjes, een bonus bij bepaalde gastvrijheidsscores en vooral ook het personeel betrekken bij de organisatie. Met constructies à la Temper - een digitaal prikbord waar horecaondernemers klussen plaatsen, en zzp’ers een profiel opbouwen om hun diensten te verkopen - bouw je geen langdurige band met medewerkers op. Zeker oproepkrachten kunnen zo weer vertrokken zijn." Uit een nieuw onderzoek van Van Spronsen & Partners blijkt bovendien een verschuiving in de horeca van de nacht naar overdag. "In veel steden daalt het aantal cafés verder, maar het aantal restaurants (10 procent) en fastservice overdag (30 procent laat de afgelopen tien jaar een stijging zien." Ondanks die groeiende klantenkring waarschuwt Verschoor de horecaondernemers voor gemakzucht. "Juist als het goed gaat, moet je voorbereid zijn op economisch mindere tijden. Houd je organisatie strak en streef naar een grotere winst. Dat hoeft wat mij betreft niet door personeel minder te betalen. Op de inkoop van voedingswaren kun je met aandacht en rekenen geld besparen."

21.000 vacatures

Vakbond FNV Horeca voorziet juist een steeds groter personeelstekort in de horeca. Momenteel staat de teller op 21.000 openstaande vacatures. Vooral koks en gastheren/vrouwen en medewerkers in de bediening zijn schaars. "Het structurele tekort aan gekwalificeerd personeel is van invloed op het niveau en de kwaliteit van de horeca", zegt Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca. "De sector-cao horeca is één van de onaantrekkelijkste van Nederland en betreft ten onrechte de slechtst betaalde sector." FNV Horeca wil het personeelstekort terugdringen. Werkgevers moeten dan investeren in gemotiveerde horecamedewerkers om ze langer te behouden. Het imago van de horeca moet volgens Bouma verbeteren. "De sector verdient betere cao-arbeidsvoorwaarden, pensioen en beloning, voldoende werkzekerheid en bestaanszekerheid, opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectieven."

Bron: Leidsch Dagblad, redacteur Tim Brouwer de Koning, 15 december 2018

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.