FNV-leden steunen actieopbouw richting PS-verkiezingen

26-11-2018

Meer dan duizend FNV’ers uit het hele land steunen het voorstel van het bestuur om de komende maanden meer en hardere acties te voeren rond pensioenen. Het eerste moment ligt al vast: op donderdag 13 december gaan havens en politie in actie. De manifestatie duurt 66 minuten, dit om de AOW-leeftijd op 66 jaar te symboliseren en de actie start om 11:55 omdat het “vijf voor twaalf” is voor de medewerkers en werkgevers.​

Net als eerder steunt ook het Ledenparlement het actieberaad van meer dan duizend aanwezigen uit het hele land de lijn van het bestuur: het bod van het kabinet voor een pensioenakkoord was bij lange na niet voldoende. 

Het kabinet denkt meer zekerheid te krijgen door vast te houden aan een absurd strenge rekenrente. Maar garanties kunnen nooit gegeven worden. Garanties zijn onbetaalbaar. Extra zuur is dat vooral jongeren hier de dupe van worden: voor jongeren wordt de pensioenopbouw heel duur (en daardoor bij de huidige premie heel laag) omdat echt met de veel lagere rente gerekend wordt.

De inzet van de FNV is een goed pensioen: op tijd kunnen stoppen en dan kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen. Voor iedereen, óók flex en zzp. 

Deelname van zelfstandigen aan het pensioenstelsel was voor werkgevers en kabinet onbespreekbaar. Ook wil het kabinet niets doen aan de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd. Met een boete op eerder stoppen worden regelingen voor mensen met zwaar werk in sectoren nog steeds geblokkeerd. En in de discussie over een mogelijk nieuw pensioenstelsel, houdt het kabinet halsstarrig vast aan te strenge rekenregels.

De actiebereidheid in de sectoren zoals bouw, schoonmaak, politie, spoor, havens, senioren en zorg bleek zaterdagmiddag 24 november dan ook heel groot. Leden willen massaal volop inzetten voor een actie-agenda met steeds meer en hardere acties richting de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

Vicevoorzitter en onderhandelaar Tuur Elzinga is na afloop tevreden. ‘Na de teleurstelling van begin deze week was het hartverwarmend om nu zoveel steun en actiebereidheid uit de achterban te ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier een fatsoenlijk pensioen voor iedereen alsnog gaan binnenhalen.’

Lees hier meer over waarom de onderhandelingen over het pensioenakkoord zijn geklapt. 



Bekijk hier ook de video waarin wordt uitgelegd hoe we ons pensioenstelsel stormvaster kunnen maken.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.