Jongvolwassenen willen meer zekerheid met een vast inkomen

26-09-2017

Jongvolwassenen van FNV Young & United trappen een campagne en petitie voor meer zekerheid af. Op 23 september vragen zij Utrechtse raadsleden om de petitie als eerste te ondertekenen. Actievoerders van FNV Young & United en raadsleden van de politieke partijen in Utrecht treffen elkaar om 14.00 uur op de Stadhuisbrug in Utrecht.

In 2016 streed FNV Young & United met succes tegen het minimumjeugdloon. Nu richt zij haar pijlen op de groeiende onzekerheid voor jongvolwassenen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Want bijna de helft van de werkenden onder de 35 jaar heeft een tijdelijk of onzeker contract en daarmee een onzeker inkomen. En het is niet zo, dat de kosten van hun levensonderhoud zich aanpassen aan hun inkomen. Uitgaven als huur, ziektekostenverzekering en boodschappen staan vast, maar hun inkomen schommelt. Daar kan je geen toekomst op bouwen. Daarom staan ze nu op voor meer zekerheid.

FNV Young & United wil het beeld keren dat jongeren het allemaal wel ‘flex’ vinden dat ze het moeten doen met een onzeker inkomen, omdat werkgevers niets anders bieden dan driemaanden- of 0-urencontracten. 90% van de jongeren wil wel een vast contract. ‘De rek is er uit,’ zegt Lotte (21), actief in FNV Young & United. ‘Je kan geen toekomst opbouwen op basis van af en toe een paar uur werk per week. Daar kan je niet van rondkomen, daar krijg je geen hypotheek mee, laat staan dat je daar bijvoorbeeld een kind van zou kunnen opvoeden. We willen meer zekerheid.’

‘We moeten af van het idee dat de flexibilisering een onvermijdelijke natuurkracht is,’ zegt Marianne Jekkers, campagneleider Young & United. ‘Flex is een keuze van werkgevers, die het gebruiken om hun ondernemersrisico af te wentelen op hun personeel. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers elkaar voornamelijk kopiëren als het gaat om flexibele contracten. Het is een beetje “als m’n concurrent in de sloot springt, doe ik het ook”.’

Petitie voor meer zekerheid

De jonge werkers van FNV Young & United starten hun petitie om bij het publiek steun te vragen voor hun strijd om zekerheid. Ze gaan de komende weken met acties de petitie onder de aandacht brengen.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.