Pensioenleeftijd in horeca en catering naar 67 jaar

24-01-2017

In veel sectoren was de pensioenleeftijd in 2015 al verhoogd naar 67 jaar. In de horeca en catering echter nog niet. Vakbonden en werkgeversorganisaties in de horeca en catering spraken in 2015 wel af dat dit vanaf 2017 gebeurt. Daarnaast is afgesproken dat het opbouwpercentage per 1 januari 2017 omhooggaat van 1,466% naar 1,67%.

Pensioen gaat twee jaar later in

Door de wijzigingen bouw je jaarlijks meer pensioen op. Echter, het pensioen gaat wel twee jaar later in. Wil je voor 67 jaar met pensioen, bijvoorbeeld omdat je AOW-leeftijd eerder is, dan kan dit. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de ingangsdatum maximaal vijf jaar te vervroegen. Uitstellen kan overigens ook. Voor de duidelijkheid, de pensioenleeftijd is niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. Het pensioenfonds bepaalt de pensioenleeftijd, de politiek de AOW-leeftijd. Meer informatie over eerder of later met pensioen gaan vind je in het pensioenreglement. 

Koopkrachtbehoud opgebouwde pensioenen


Vanaf 1 januari 2017 worden de opgebouwde pensioenen van werknemers niet meer uit de pensioenpremie verhoogd. Wel wordt het opgebouwde pensioen, als de beleggingsrendementen dit toelaten, verhoogd met maximaal 50% van de consumentenprijsinflatie. Door de wijziging worden de pensioenen van werknemers, gewezen werknemers en gepensioneerden in de horeca en catering voortaan op exact dezelfde wijze verhoogd.

Wat gebeurt er met het reeds opgebouwde pensioen?


Het tot 1 januari 2017 opgebouwde pensioen heeft de pensioenleeftijd van 65 jaar. In verband met de eenvoud voor de administratie van het pensioenfonds, maar ook voor duidelijkheid naar de deelnemers, is afgesproken dat het pensioenfonds het opgebouwde pensioen omzet naar de nieuwe pensioenleeftijd. Door de omzetting wordt het opgebouwde pensioen hoger. Over de omzetting krijg je of heb je al een brief van het Pensioenfonds Horeca & Catering gekregen. Mocht je nog aanspraken op vroegpensioen hebben opgebouwd, dan worden deze aanspraken ook omgezet naar ouderdomspensioen.
 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.