Van der Valk Sassenheim: de praktijk van het Leerbedrijf van het Jaar

25-02-2019

Van der Valk Hotel Sassenheim is het beste leerbedrijf in de horeca van 2019. 31 studenten combineren er praktijk én theorie op de werkvloer. Misset Horeca spreekt met hoteleigenaar Ab de Bruijn en hr-manager Jolanda de Graaff. Wat is het geheim van dit Van der Valk-hotel? ‘Gewoon goed zijn voor je mensen. Studenten én vaste.’ Klinkt simpel, maar hoe doe je dat?

Wij scholen echt op de werkvloer. Via House of Hospitality (HOH, zie kader) hebben we momenteel veertien eerstejaars studenten van het ROC van Amsterdam en zeventien tweedejaars. Allemaal bol-niveau 4. Deze studenten leren hier niet alleen de praktijk, ook de theorie leren ze hier in het hotel. We hebben iemand uit ons eigen team vrijgemaakt die de leerlingen fulltime begeleidt; daarnaast hebben we op de werkvloer drie docenten van het roc lopen. Wij noemen dit het hybride leren.’

Dit is het antwoord op de vraag waarin Van der Valk Sassenheim uitblinkt als het gaat om het doorgeven van het vak. Het interview vindt plaats in het restaurant van het hotel. In de open keuken zijn chefs druk in de weer, de zwarte brigade maakt het gasten aan tafel naar de zin. Verschil in vaste medewerkers en studenten is aan de kleding niet te zien. ‘De eerstejaars krijgen hier direct veel praktijkervaring en komen er dus zo ook snel achter of ze enthousiast worden van het werk in de horeca.’

‘Wat je leert is direct toe te passen’
Yaelle van der Kamp (17) – tweedejaars HOH-student
Leren in de praktijk was iets waar Yaelle van der Kamp op de middelbare school al naar verlangde. ‘Als ik een plantje zag in mijn biologieboek, wilde ik het ook in het echt zien, voelen en ruiken. Dat mistte ik heel erg. Nu ik hier leer op de werkvloer, krijg ik direct een beeld bij de theorie. In het begin was het echt wel pittig. Wisselende werktijden, veel nieuwe mensen en iedereen moest wennen aan elkaar. Ik sta bijvoorbeeld om 5.00 uur op als ik om 7.00 uur moet beginnen. Dat is wel heel wat anders dan de middelbare. Ook vond ik het eerst even slikken dat ik met Kerst moest werken. Maar het was super om mee te maken. Zo is de realiteit in de horeca natuurlijk.’

Lees het hele artikel.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.