‘Ondanks alles, heb ik in 2021 veel veerkracht gezien’

21-12-2021

Het is alweer eind 2021, dus tijd om samen even terug- en vooruit te blikken.

Omdat we dit jaar nog steeds in hetzelfde schuitje zitten als in 2020, heb ik mijn blog van vorig jaar er eens bij gepakt. Ik had hem kunnen kopiëren, maar toch niet helemaal. Want de hoop dat we dit jaar corona achter ons zouden laten, is helaas niet uitgekomen. Zelfs niet een beetje. Corona is er nog steeds volop, iedere keer weer in een andere variant en met nieuwe maatregelen. Onze pijn is hierdoor niet kleiner, maar 12 maanden groter geworden.

Dit coronajaar heb ik wederom veel veerkracht gezien bij medewerkers en ondernemers in de horeca. Veerkracht betekent buigzaam, maar iets wat je kunt buigen is ook breekbaar. En zo voelen velen zich momenteel ook. Breekbaar. En terneergeslagen. Waarbij het steeds moeilijker wordt om positief te blijven.

Wat ik zo enorm waardeer aan onze horecatijgers is dat zij – ondanks alles – toch niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze blijven knokken. Om hun prachtige vak uit te kunnen oefenen. Om zij aan zij met hun werkgever gasten een fantastische tijd te bezorgen en te ontzorgen. Deze gastvrijheid leer je niet, dat zit in je DNA. Ik hoop daarom zo enorm dat we in 2022 weer volop in onze kracht en energie kunnen staan!

Naast alle coronaperikelen gingen de alledaagse vakbondsdingen dit jaar ook ‘gewoon’ door. We hebben veel met medewerkers gesproken om op te halen wat er nodig is om de horeca te laten floreren. Dit alles in aanloop naar een nieuw cao traject dat inmiddels gestart is. Want de huidige horeca cao loopt eind dit jaar af en er moet dus een nieuwe komen. 

In deze nieuwe cao staat het toekomstbestendig maken van de horecasector centraal. Zaken uit het verleden kunnen we niet meer beïnvloeden, maar de toekomst wel. We staan zelf aan het roer om veranderingen te realiseren.  Door de sector en het vak aantrekkelijker te maken kunnen we huidige medewerkers voor de sector behouden maar ook nieuwe instroom – bijvoorbeeld zij-instromers - voor ons winnen. Dit alles kan door in cao-onderhandelingen bepaalde knoppen de juiste kant op te draaien. Zodat werknemers en werkgevers een goed bestaan kunnen opbouwen en hun rekeningen kunnen (blijven) betalen.

De eerste gesprekken voor een nieuwe horeca cao zijn inmiddels achter de rug. Alle partijen zien het belang in van een eigentijdse cao, waarbij gekeken wordt naar wat kan en niet naar wat niet kan. Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Tot slot. Alles wat in deze tijd op ons afkomst heeft heel veel invloed op ons welzijn. Onzekerheid zorgt vaak voor stress en angst en laat ons nadenken over belangrijke levensvragen als ‘wie we zijn’ en ‘waar we het voor doen’.

Ik duim dat het jullie in deze tijd lukt om de uitdagingen aan te blijven gaan. Realiseer je: het kan alleen maar beter worden dan nu. Houd je daaraan vast en geef de moed niet op. Want we hebben met z’n allen al veel bereikt en er komen echt betere tijden aan.

Ik kijk er naar uit om jullie in 2022 weer vaker realtime te ontmoeten. Maar voordat het zover is: geniet van de feestdagen met gezellige gasten over de vloer. Ook in klein comité kun je een feestje bouwen. En wie moet werken met Kerst voor bereiding, bezorging of afhaal: geniet van de tijd met je collega’s.

Voor nu: alle goeds en tot in 2022!

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.