De bruine kroeg is springlevend

01-10-2021

Het aantal bruine kroegen in Nederland neemt gestaag af. Met name jongeren kiezen liever een andere uitgaansgelegenheid, stellen deskundigen. Kortom, heeft de bruine kroeg nog toekomst, zeker in een tijd dat corona een onwelgevallige stamgast is? Horeca Info maakte een rondje door het centrum van Den Bosch en trof louter optimisme bij uitbaters. “Als corona één ding heeft bewezen, is het wel dat mensen niet zonder hun bruine kroegje kunnen.”

Tapperij Het Veulen

“De bruine kroeg is springlevend.” Bedrijfsleider Luc Eekels (35) heeft net een vers biertje getapt in Tapperij Het Veulen als hij meteen tot de kern komt. Zijn café, wereldberoemd in Den Bosch, biedt van oudsher plek aan iedereen. “Van putjesscheppers tot aan rechters”, zoals Luc het zelf omschrijft. En daarin heeft de corona geen verandering gebracht. Integendeel, stelt hij. “De mensen hebben ons gemist. Dat bleek al tijdens de lockdown, toen onze brievenbus een soort fooienpot was waarin stamgasten geld achterlieten. En dat blijkt ook nu. Het zit hier elke dag vol”, wijst hij naar het gezellige terras voor de deur. Met de nadruk dus op ‘zit’, terwijl ‘vol’ vanwege de coronamaatregelen eveneens een andere dimensie heeft gekregen. “Als je leest dat in Engeland en België weer bijna alles kan in de horeca, vraag je je af wanneer dat moment in Nederland aanbreekt. Steeds meer mensen zijn tenslotte gevaccineerd. Ik weet zeker dat hier dan meteen weer enkele honderden gasten staan. Binnen én buiten.”

Ook Luc, die zijn gasten tijdens de lockdown biertjes aan huis bezorgde om zo het contact te onderhouden, gelooft immers heilig in de toekomst van de bruine kroeg. En dat gevoel is dankzij de corona goed beschouwd alleen maar versterkt. “De bruine kroeg vormt bij uitstek het sociaal bindmiddel voor mensen. Tijdens de lockdown, waarin je heel veel verhalen over eenzaamheid hoorde, werd het belang daarvan maar weer eens duidelijk. Voor Bosschenaren is de kroeg een eerste levensbehoefte. Echt, de bruine kroeg zal hier nooit verdwijnen.”

In de nieuwste editie van de Horeca Info vind je een uitgebreide versie van het artikel. Hier komen ook Jeronimus Café en The Baron's Lodge aan bod. Verder staat onze nieuwe 'Laat je horen' campagne centraal en vind je uitgebreid informatie over hoe het zit met pauze. 

Download de nieuwste editie hier.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.