Werk-privébalans is belangrijkste

28-09-2021

Alexander Rozema (30) is lid van de cao-commissie. Hij zit later dit jaar aan tafel tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao. Zijn inzet? “Een vierdaagse werkweek en goede werk-privébalans zijn voor mij het belangrijkste.”

De bedrijfsleider van de Scheepskameel in Amsterdam weet waarover hij het heeft. Hij werkt net als zijn collega’s vier dagen in de week. Bij de Scheepskameel is dat standaard sinds de oprichting, net als de mogelijkheid voor een dag vrij in het weekend. “Dat was bij zaken waar ik eerder werkte vaak een bron van onrust. Dat we vier dagen werken, geeft veel vrijheid.”

In de spiegel

De voordelen zijn er ook voor de werkgevers. “Een slechte balans is voor veel mensen toch de reden om wat anders te zoeken. Dat ze elk weekend moeten werken, de verjaardag van hun beste vriend missen of er nooit met kerst zijn.” Zijn tip aan werkgevers in de horeca die hun bedenkingen hebben bij veranderingen als deze? “Kijk eens wat vaker in de spiegel. Wat vind je zelf prettig, hoe zou je zelf behandeld willen worden?”

Het gaat niet alleen om werktijden. Rozema: “Een goed salaris is ook belangrijk.” Ook hier is het een kwestie van omdenken. “Het gaat niet om wat het kost, maar om wat het opbrengt. Als je restaurant elke dag vol zit, komt dat misschien ook wel doordat het personeel het naar zijn zin heeft. Dat ze rust hebben, focus hebben op het werk. En die ervaren medewerker die wat duurder is? Die verkoopt wel die duurdere fl es wijn en verdient zichzelf terug.”

Waarom vindt hij zelf werk in de horeca aantrekkelijk? “Het is de veelzijdigheid. Die is enorm. Er gebeurt van alles, je ziet ontzettend veel mensen, leert veel mensen kennen. Het gastencontact, dat mensen aangeven zeker nog een keer terug te komen. Dat geeft voldoening. En als je een goede werkgever hebt is er elke dag een lunch of warme maaltijd voor je, en een borrel na afloop van een dienst.”

In de nieuwste editie van de Horeca Info staat onze nieuwe 'Laat je horen' campagne centraal en vind je uitgebreid informatie over hoe het zit met pauze. Ook lees je een aantal mooie verhalen over dat de bruine kroeg springlevend is.

Download de nieuwste editie.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.