Waarom ik het mooiste vak heb: Daniel Damen en Kevin Kion

29-04-2021

“Onze droom najagen. Dat hebben Kevin Kion, van jongs af aan mijn beste vriend, en ik altijd gedaan. En over de invulling van die droom bestond nooit twijfel. Chef-kok in ons eigen restaurant worden. Dát wilden we en daar zouden we alles voor doen.”

“Ik zie me nog thuis in de keuken staan met een grote tube mayonaise in mijn hand. Stond ik voor mijn ouders de huzarensalade te maken waarvan ik even daarvoor het recept had geleerd op de culinaire vakschool in Amsterdam. Later, toen meesterkok Imko Binnerts me als vijftienjarig mannetje onder zijn hoede had genomen bij restaurant Vis & Ko, werd mijn drive alleen maar nóg groter. Juist omdat hij me met al zijn kennis, ervaring en toewijding ongelooflijk veel leerde. Iets dat uitstekend van pas kwam toen ik vervolgens in restaurant Bolenius (1 Michelinster), vijf jaar bij Ciel Bleu (op het randje van drie Michelinsterren) en daarna vier jaar bij Serre kwam te werken als chef-kok.”

“Naast het pure koken, hebben de gerenommeerde chefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman me tal van handvatten aangereikt die voor de rest van mijn leven van pas komen. Het leren experimenteren met smaken bijvoorbeeld, het creatief en origineel durven zijn. Maar ook op het vlak van entrepreneurschap en het op een goede manier leidinggeven hebben ze me enorm veel bijgebracht. Zóveel dat ik nu denk klaar te zijn om zelf een restaurant te beginnen. Samen met Kevin dus, mijn maatje, die weer een heel ander culinair pad heeft bewandeld.”

“Binnen enkele weken openen we in onze geboortestad Haarlem restaurant Mano, precies zoals we altijd geroepen hebben op de middelbare school. Aan ambities geen gebrek bij ons. Op termijn willen we tot de topvier-restaurants van Haarlem behoren. Hoe? Door het onze gasten naar hun zin te maken. Hun de passie voor eten over te brengen, die bij ons al 28 jaar door de aderen stroomt. En hen te laten genieten van onze gerechten, die gebaseerd zijn op streetfood. Echt, de droom najagen was al mooi. Die droom gaan verwezenlijken is nóg mooier.”

Daniel Damen en Kevin Kion restaurant Mano in Haarlem

In de nieuwste editie van de Horeca Info zijn we op bezoek bij pannenkoekenboerderij Onder de Platanen, waar team en eigenaren zich samen door de lastige coronatijd slaan.

Ook lees je meer over wat een cao commissie nu eigenlijk doet en krijg je antwoord op de vraag 'Hoe vaak mag je werkgever je een tijdelijk contract aanbieden?'. 

Download de nieuwste editie.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.