"Onvoorwaardelijke steun voor de horeca" van Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca

14-10-2020

Gisteravond, de persconferentie van MP Rutte en minister de Jonge. Net als 7 miljoen Nederlanders zat ik ook op het puntje van mijn stoel om te horen welke maatregelen er afgekondigd zouden worden. Maatregelen die de horeca zwaar zouden gaan treffen. De vraag voor mij was alleen nog: hoe zwaar?

Het bleek zwaarder dan ik voor mogelijk had gehouden. De horeca moet vier weken de deuren sluiten. Mijn eerste gevoel was dat de hamer waar Rutte het over had om het virus mee plat te slaan, ook het sprankje hoop heeft neergeslagen dat ik net weer had over onze mooie horecasector.

Maar met die instelling komen we nergens. Ook al bloedt ons hart en voel ik – als horecaman in hart en nieren - oprecht verdriet, ook deze klap gaan we samen te boven komen. Dat weet ik zeker!

Ik wil jullie laten weten dat FNV Horeca, en ik persoonlijk, in deze moeilijke tijden achter jullie staat. En dat we jullie kunnen en zullen helpen. Of je nu lid van onze vakbond bent of niet. Zo hebben we vandaag direct de informatie op onze website aangepast aan de nieuwe situatie vanaf vanavond 22.00 uur.

Maar ik ben ook reëel: de afgekondigde situatie voor in ieder geval 4 weken zal een grote impact hebben op horecabedrijven en medewerkers. Er zullen bedrijven gaan omvallen en een aantal van jullie zal gedwongen moeten vertrekken. Voor mij is het allerbelangrijkst dat vakmanschap behouden blijft in onze mooie sector. Maar mocht dat bij individuele bedrijven niet meer haalbaar zijn, dan verdienen onze horecatijgers het om naar werk over te stappen buiten de horeca waar ze ook voldoening uit halen, een goede boterham van kunnen eten en waar ze zich thuis voelen. Wij gaan loopbaanbegeleiding aanbieden om medewerkers hierbij te helpen.  

Welke acties kunnen jullie de komende tijd nog meer van ons verwachten? We willen met jullie in gesprek over hoe jullie de toekomst van de horeca zien. Jullie input en ideeën hierover zijn voor mij van essentieel belang. Daarnaast blijven we met horecawerkgevers en de overheid in gesprek over een plan van aanpak dat ons door deze moeilijke tijden loodst. Als FNV Horeca en Koninklijke Horeca Nederland willen wij hier als volwaardige partners over meepraten.

Tot slot. De horeca is voor mij de mooiste branche in Nederland om voor te mogen werken. Ik ben er voor jullie. Als jullie, net als ik, vertrouwen blijven houden in de veerkracht van onze mooie sector, dan weet ik zeker dat we hier uiteindelijk samen sterker uit zullen komen.

Laten we samen in contact blijven!

Edwin Vlek
Sectorbestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.