Horeca én voetbal op slot, wat dat betekent voor deze chef-kok

26-05-2020

“Gelukkig betaalt de overheid mijn salaris door’” Dat dacht chef-kok Hieke Croese toen de coronacrisis begon en zo gebeurde, ook voor zijn collega’s met flexibel contract. Maar nu de crisis langer duurt en werkgevers vanaf juni geen ontslagboete hoeven te betalen, is hij er iets minder gerust op, ook al heeft hij een vast contract. Toch blijft hij positief en gaat hij enkele dagen per week naar het werk voor schoonmaak en onderhoud. En de crisis heeft ook iets moois gebracht.

“Er zouden nog twee voetbalwedstrijden gespeeld worden en alles was er al voor ingekocht”, vertelt Hieke, chef-kok bij stadion Koning Willem II, niet alleen het stadion van voetbalclub Willem II maar ook de grootste congresruimte van Tilburg. “Toen gingen horeca en voetbal op slot. Wat moesten we met al dat eten? We hebben de handen ineengeslagen met de andere locaties van mijn werkgever en besloten van al onze inkopen soep te maken, en die uit te delen bij een voedselweggeefpunt. Wekenlang hebben ik dat met collega’s gedaan, mooi om te doen. Ik voel me niet onzeker over mijn baan, maar ik vraag me natuurlijk wel af hoe lang het bedrijf dit kan volhouden. Mijn werkgever heeft ons al gevraagd of we ermee akkoord gaan dat het vakantiegeld in juni wordt betaald en niet in mei.

Ook willen ze dat we de wettelijke vakantiedagen die op 1 juli vervallen, vóór 1 juli opnemen, ook al kunnen we niet op vakantie. En dat er eind van het jaar geen plus- en minuren open staan, ze willen 2021 met een frisse start beginnen. De directie is benaderbaar en open, en zij vragen ons ook of we met ze meedenken. Met Pasen en Moederdag hebben we bijvoorbeeld bedacht afhaalontbijten te bereiden. Toen hebben we in de keuken al ervaren hoe het is om op 1,5 meter van elkaar te moeten werken.”

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.