Weet jij hoe het zit met werken tijdens feestdagen?

11-02-2020

In april komen er weer feestdagen aan. Als je in de horeca werkt, heb je grote kans dat je dan moet werken, zoals met Pasen, op Koningsdag, met Hemelvaart, Pinksteren en dit jaar ook op Bevrijdingsdag. Levert dat eigenlijk nog iets extra’s op? Dat zou kunnen. In de cao zijn namelijk compensatieregelingen opgenomen voor werken tijdens erkende feestdagen.

In de cao horeca is een compensatieregeling opgenomen voor het werken op erkende feestdagen. Naast nieuwjaarsdag en eerste en tweede kerstdag, zijn ook eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en eerste en tweede pinksterdag erkende feestdagen.

Voor het feitelijk werken in een dienst die begint op een feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt een compensatie in tijd voor tijd. Voor elk gewerkt uur ontvang je één uur vervangende doorbetaalde vrije tijd. Heb je bijvoorbeeld 8 uur gewerkt op eerste Paasdag? Dan krijg je 8 extra vrije uren. Kun je binnen zes maanden na de feestdag de vrije tijd niet opnemen? Dan vervalt de vrije tijd en ontvang je een toeslag van 50% van het uurloon. Voor het werken op de feestdag moet je dan in totaal 150% uitbetaald krijgen.

Let op: De feestdagencompensatie geldt niet voor jou als je (nog) geen vakkracht bent. De definitie van vakkracht is uitgelegd in artikel 1.6 van de cao horeca. Bevrijdingsdag is in de horeca niet in het lijstje van erkende feestdagen opgenomen, dus geldt niet als feestdag.

Verplicht om te werken?

Door de aard van onze branches kun je ingeroosterd worden tijdens de feestdagen. Valt een feestdag op jouw gebruikelijke werkdag en wil je liever vrij, dan kun je het beste tijdig vrij vragen. Als meer van jouw collega’s vrij willen op dezelfde dag dan kan het zijn dat niet iedereen vrij kan krijgen. Dan zul je dus moeten werken.

Is er geen cao op jouw arbeidsovereenkomst van toepassing? Controleer dan of er een bedrijfsreglement is, en zo ja, of er een feestdagencompensatieregeling in staat.

Op dit bericht

Howdy! canadian pharcharmy online reputable canadian online pharmacies local pharmacies

Hi! approved canadian online pharmacies excellent site.

Hello there! costco online pharmacy prices good site.

Howdy! shop pharmacie great internet site.

Hi there! veterinary pharmacies of america very good site.

Hi! online pharmacy good web site.

Howdy! pharmacies near me excellent website.

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.