Etiquette op het terras?

22-07-2019

En terwijl jij je stinkende best loopt te doen om je gasten op het terras vakkundig, vriendelijk en liefst ook nog snel van hun versnapering te voorzien, wordt dat door je gasten helaas niet altijd beloond en gewaardeerd. 

Jij houdt je als horecaprofessional netjes aan de regels. Maar doen jouw gasten dat eigenlijk ook? Want hoewel er nergens een handboek bestaat voor gasten – 'Hoe gedraag ik me op een terras?' – kunnen we toch wel spreken van een aantal ongeschreven regels. Een niet uitgesproken etiquette. Zou iedereen zich daaraan houden, dan zou dat jouw werk vast een stuk prettiger maken. Etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen neemt het op voor de horeca en legt haarfijn uit wat de mores zijn.

1. Knippen mag alleen de kapper
Om te beginnen spreken we iedereen die we niet kennen met 'U' aan volgens Van Ditzhuyzen. En met 'meneer' en 'mevrouw.' Ook de jonkies die ons een bakkie troost komen brengen op het terras. "Ik zie wel eens mensen met hun vingers knippen om de ober te wenken. Dat kan écht niet. Of 'hee daar!' roepen. Ook zo erg. Je bent wel de klant, maar je hoeft je niet als een idioot te gedragen. Hij is je gastheer, niet je slaaf. Ook al ben jij degene die betaalt."

2. Geen stoelendans alsjeblieft
Een gratis tip voor alle Nederlanders: laat die stoelen toch lekker staan. En die tafels ook. Van Ditzhuyzen: "Het is zo Nederlands, om als er nog meer familie aanwaait meteen de hele tent te verbouwen om met z'n allen in een kringetje te kunnen zitten. Zul je een Fransman echt niet zien doen hoor. Zonder overleg met de eigenaar stoelen aanschuiven kan écht niet. De caféhouder is nog altijd de baas en jij bent gewoon te gast. Gewoon even vragen dus. Die 'moet kunnen'-mentaliteit wordt lang niet altijd gewaardeerd."

3. Mag het een beetje meer zijn?
Geef in vredesnaam een beetje fooi, behalve als je echt teleurgesteld bent in wat je voorgeschoteld krijgt of hoe je behandeld bent. "In Amerika leven de serveersters van jouw fooi, dus daar moet je wel echt een percentage bij de rekening optellen. In Duitsland, België en Frankrijk is het wel gebruikelijk. Als je blij bent met hoe je terrasbezoek is geweest, dan mag je dat ook wel laten merken. Het percentages doet er niet zoveel toe vind ik. Rond het gewoon een beetje gezellig af, je voelt zelf wel aan wat logisch is.

En kies je ervoor om geen fooi te geven, benoem dat dan ook. Ik was zo teleurgesteld in een dame blanche dat ik geen fooi heb gegeven. Ze hadden er vruchten bij gedaan en bijna geen chocoladesaus, zo hoort 'ie niet te zijn. De rest was heerlijk en ik had me echt op die dame blanche verheugd, dus dit was een enorme domper. Dat was voor mij een reden om geen fooi te geven en dat heb ik ze ook verteld, ja."
 

Lees het volledige bericht op RTL Nieuws

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.