Volg jij een opleiding via je werkgever?

30-11-2018

In de catering ben je natuurlijk nooit echt uitgeleerd. Ook al heb je je diploma’s, regels veranderen voortdurend en je wilt natuurlijk ook op de hoogte blijven van innovatieve ontwikkelingen. Niet iedereen kan keer op keer een cursus of opleiding betalen en deze volgen in eigen tijd. Sinds 1 juli 2015 is daar een wettelijke oplossing voor gekomen: de scholingsplicht. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om een noodzakelijke cursus of opleiding die nodig is voor de uitoefening van de functie voor hun personeel mogelijk te maken en te financieren. Je kunt jouw werkgever dus verzoeken om jou een belangrijke cursus te laten volgen!

De scholingsplicht is ook van belang bij disfunctioneren of boventalligheid. Je moet bijvoorbeeld de kans krijgen om je te verbeteren of je om te scholen zodat je een andere functie kunt uitoefenen.

In de cao catering is in artikel 59 een regeling voor faciliteiten voor vakopleiding en educatief verlof opgenomen. Hierin is bijvoorbeeld het onderscheidt gemaakt in noodzakelijke en wenselijke opleidingen en de vergoeding die daarbij gepaard gaat. Daarnaast moeten er bijvoorbeeld eenmaal per twee jaar afspraken gemaakt worden over ontwikkeling en scholing.

Ontwikkelvoucher en ontwikkeladvies

Binnen de catering is er sinds kort een ontwikkelvoucher. De ontwikkelvoucher is een initiatief van de Vakraad voor de contractcateringbranche. Het idee is simpel: Met deze voucher t.w.v. € 500,- heb je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en een opleiding te volgen. De opleiding hoeft niet vakgerelateerd te zijn, maar moet wel gevolgd worden bij een erkende opleider. Je volgt de opleiding in je eigen tijd en bent zelf verantwoordelijk voor de reiskosten, tenzij je daar andere afspraken over hebt gemaakt met je werkgever. Niet elke opleiding komt in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. Interne opleidingen bij je werkgever en de OCC-opleidingen zijn uitgesloten van deelname. Op de website www.doewatjezelfkunt.nl vind je meer informatie over de ontwikkelvoucher en kan je deze aanvragen.

Naast de ontwikkelvoucher kan je ook gebruik maken van een ontwikkelgesprek. Loopbaanplanning is nadenken over wat je wilt met je leven en je werk. Een loopbaancoach kan je
helpen om hier tijdens een gesprek inzicht in te geven. Houden dit soort vragen je bezig, dan ben je welkom voor advies op het loopbaanspreekuur. Het loopbaanadvies is voor leden van FNV
Catering gratis. Ben je geen lid en 45 jaar of ouder? Dan kun je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies dat wordt aangeboden door het ministerie van SZW. Kijk hier voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Verplicht of niet verplicht

Er kan onderscheidt gemaakt worden in een verplicht en onverplicht gestelde cursus of opleiding. Wanneer je werkgever jou verplicht om in het kader van jouw functie een cursus of opleiding te volgen, kan dit in principe als werktijd worden aangemerkt. Een verplicht gestelde cursus kun je niet zomaar weigeren. Uiteraard moet het dan wel om een redelijk voorstel gaan. Wat als redelijk gezien kan worden zal afhangen van de omstandigheden. Wil je zelf graag een cursus volgen of stelt je werkgever je in de gelegenheid een cursus te volgen, maar is dit niet verplicht? Dan is de tijd die je kwijt bent aan de cursus geen werktijd. Het gaat hier om een eigen vrijwillige keuze.

0 Reactie(s)

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.