Werken tijdens feestdagen. Hoe zit dat?!

01-12-2021

Bekijk hier de meest actuele informatie omtrent feestdagen.
 

In de horeca komt het veel voor dat je als medewerker moet werken op feestdagen. Dit kunnen vaak de drukste dagen van het jaar zijn. In de cao horeca is een regeling opgenomen voor het werken op feestdagen. Indien de cao horeca van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst en je werkt op een feestdag, kom je mogelijk in aanmerking voor compensatie.

De compensatieregeling uit de cao geldt voor het werken op erkende feestdagen. De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag.

De compensatie volgens de cao horeca

Voor het feitelijk werken in een dienst die begint op een feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt een compensatie in tijd voor tijd. Voor elk gewerkt uur ontvang je één uur vervangende doorbetaalde vrije tijd. Heb je bijvoorbeeld 8 uur gewerkt met eerste Kerstdag? Dan krijg je 8 extra vrije uren. Kun je binnen zes maanden na de feestdag, de vrije tijd niet opnemen? Dan vervalt de vrije tijd en ontvang je een toeslag van 50% van het uurloon. Voor het werken op de feestdag zou je dan in totaal 150% uitbetaald krijgen.

Let op: De feestdagencompensatie geldt niet voor een medewerker die (nog) geen vakkracht is. De definitie van vakkracht is uitgelegd in artikel 1.6 van de cao horeca.


Het bedrijf is met de feestdagen gesloten

Een feestdag is niet automatisch een doorbetaalde extra vrije dag. Wanneer je werkgever het bedrijf sluit met de feestdagen en jij daardoor niet aan je contracturen in die week komt, moet je de dag inhalen. Je krijgt namelijk wel voor die uren uitbetaald (je gebruikelijke maandloon). Je werkgever mag jou dan op een ander moment vragen de gemiste uren te komen inhalen. Uiteraard zou je er zelf voor kunnen kiezen om een vakantiedag in te leveren zodat je die uren niet hoeft in te halen.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.