Dit is geen werk maar hobby!

12-09-2018

FNV Horeca-lid en chef-kok Jouke Piet Drijfhout:

Je hebt heel veel ervaring en werkte onder anderen samen met sterrenchef François Geurds. Ben je inmiddels niet uitgeleerd?
“Zeker niet. Ik kook als chef-kok van Het Spijshuys in het Friese Boornbergum dagelijks met kruiden, en met Friese streekproducten als vis van de Wadden en straks weer wild uit de buurt. Van sommige kruiden had ik maanden geleden bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Samen met gasten gaan we soms wildplukken en dan kook ik met wat we geplukt hebben. Zo doe ik nog steeds veel nieuwe ontdekkingen!”

Je bent ook leermeester. Is het moeilijk om leerlingen en stagiairs aan te trekken?
“Valt mee. Ik neem examens af op scholen en zo leer ik jonge koks kennen. Zij willen graag bij ons werken, omdat we een ambachtelijk bedrijf zijn met Bib Gourmand en aangesloten bij Euro-Toques. We werken samen met onze plaatselijke zorgboerderij en als ik die mooie groenten uit hun tuin krijg, gaan we nadenken wat we ermee kunnen koken. Wat we niet meteen kunnen gebruiken, potten we in.”

Wilde je altijd al de horeca in?
“Toen ik 4 was, wist ik eigenlijk al dat ik kok wilde worden. Ik volgde de koksopleiding en werkte 16 jaar in een hotel in Harlingen. Op een gegeven moment liepen helaas drank- en drugsgebruik uit de hand, maar dat heb ik jaren geleden helemaal achter me gelaten. Voordat ik bij sterrenchef François Geurds in Rotterdam ging werken, heb ik bij Huis ter Duin in de keuken gestaan. Bij François heb ik vooral veel geproefd en geleerd hoe belangrijk smaak toch is. Dit is geen werk voor me, maar hobby. Het is hard aanpoten maar als ik op een avond met mooie gerechten het restaurant inloop, dan kun je niks anders zijn dan trots. Ik ben verknocht aan de keuken!”

0 Reactie(s)

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.