Waarom ik het mooiste vak heb

25-07-2018

Mijn horecareis begon ruim zeven jaar geleden bij Gasterij De Lachende Vis in Den Bosch. Op mijn dertiende begon ik daar als oproepkracht in de afwas en werkte mezelf op tot teamleider. Tussendoor werkte ik nog als medewerker bediening bij restaurant De Heer Kocken in Vught. Op dit moment loop ik stage bij hotel Intercontinental Amstel Amsterdam.


Niek Deckers, stagiair bij hotel InterContinental Amstel Amsterdam

Al van jongs af aan heb ik in de horeca meegeholpen, meegekeken en meegenoten. Toen ik eenmaal de kans kreeg om te gaan werken heb ik die natuurlijk meteen gepakt. Zes uur per week in de afwas op zondagmiddag. Voor de keuken voorraad halen uit de koelingen, voor de bediening met borden lopen en tussendoor ook nog afwassen. Gestreste koks, knallen als team en lachen  om veel te slechte grappen. Dit alles mocht ik iedere week keer op keer meemaken. Ik vond toen al het horecageweld als dertienjarige geweldig! Ik heb de kick die ik hiervan kreeg omgezet in motivatie. Na de middelbare school besloot ik dan ook om door te gaan in dit vak en begon de studie Manager Ondernemer Horeca aan het Koning Willem I College. In mijn tweede leerjaar vroeg een lerares of ik mee wilde doen aan vakwedstrijden, het NK Gastheerschap. Met als  hoofdreden dat de beoogde kandidaat zich had afgemeld. Ik zei ja, maar het betekende wel dat ik mezelf binnen drie maanden moest voorbereiden op de NK-finale. Die maanden hebben volgezeten met alleen maar 12-urige werkdagen. Maar waar ik eerst nog een sangiovese schonk bij een frisse salade als voorgerecht – horecatoppers weten dat dat geen goede keus is - werd ik drie maanden later toch mooi nummer 2 van Nederland! Een geweldige rollercoaster die ik iedereen gun. En het jaar erop nam ik weer deel aan het NK Gastheerschap en eindigde ik opnieuw met een podiumplaats als beste gastheer.

Ik heb echt mijn passie gevonden in de horeca! De nadelen worden vaak benadrukt en besproken, maar door wat er tegenover staat kunnen de minputen niet opboksen tegen de positiviteit. Aan het begin van de avond een tafel placeren, een band met de gasten opbouwen en hen kunnen voorzien van vakkennis op een luchtige manier, dat is het doel. Eindeloze verhalen over wie, wat en waar elk product vandaan komt is niet waar iedere gast op zit te wachten. Het delen van informatie en toch een gezellige tijd hebben met de gast is voor mij de perfecte combinatie. Gezelligheid, genieten en goed eten,  dat is waar het om draait.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.