Fooi, hoe ga je hiermee om?

09-07-2018

De zomer is in volle gang en de terrassen lopen vol. Gasten genieten van een hapje en drankje en genieten volop. Bij het afrekenen geven de gasten een mooie fooi, maar wat gebeurt er eigenlijk met de fooi? Is het bij jou goed geregeld?

Gasten geven een fooi als beloning voor de service. Je werkgever deelt in principe niet mee in de fooi tenzij je werkgever echt op de werkvloer meewerkt. Jij en je collega’s verdelen de fooi onderling. Steeds vaker worden fooien gepind en dat maakt het delen van de fooi lastiger. Verstandig is om iemand aan te stellen die de fooienpot kan bijhouden. FNV Horeca vindt dat fooien zijn bedoeld voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.

Je werkgever mag nooit fooi inhouden. In de cao horeca is hierover niks opgenomen en er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken van de rechtbank die vaststellen dat fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.

0 Reactie(s)

Geef een reactie

Inloggen

Wachtwoord vergeten?
Registreer je dan eerst hier.