Onderhandelingen nieuwe cao horeca nu echt aan de gang

03-10-2017

De verwachtingen zijn hoog gespannen en 320.000 medewerkers zijn zeer benieuwd naar het resultaat. Graag geef ik jullie daarom een update over de cao onderhandelingen.

 

Tijdens de zomer zijn verkennende gesprekken over en weer geweest, waarna het op donderdag 28 september dan echt zover was: de eerste officiële onderhandeling voor een nieuwe cao horeca. Na zoveel jaren zonder cao zaten we weer om de tafel met werkgeversorganisatie KHN. Op donderdag 12 oktober is er een tweede overleg.

Maar laten we met 28 september beginnen, een ochtend waarin het vooral aftasten was wat elke partij precies voor ogen had. In de verkennende gesprekken van de zomer hadden we al een aantal problemen benoemd waarin we elkaar kunnen vinden, zoals het feit dat er een tekort is aan vakbekwaam personeel, dat goed werkgeverschap essentieel is en dat er een speciale afspraak kan komen voor seizoenswerk.

Voorstellenbrief

Voorafgaand hebben we met onze cao-commissie een uitgebreide voorstellenbrief samengesteld en naar de werkgevers gestuurd. Het zal niemand verbazen dat een substantiële loonsverhoging het belangrijkste onderdeel was van onze voorstellenbrief. Wij hebben berekend dat er minstens een loonsverhoging moet komen van 4,75% voor medewerkers die sinds het aflopen van de oude cao in 2014 geen loonsverhoging hebben gehad. Mochten medewerkers in die drie jaar een of meerdere loonsverhogingen hebben gehad, dan wordt dat percentage in mindering gebracht van die 4,75%. Daarbovenop komt dan nog 3,5% voor alle werknemers.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW: 3%

Wij zijn niet de enigen die pleiten voor een loonsverhoging. Niet de minsten vinden dat ook, zoals de minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, de president van De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en zelfs Hans de Boer, de voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, die in september op Radio 1 het volgende zei: "Je doet er altijd goed aan als je de loonontwikkeling in de pas laat lopen met die van de economische groei, zo’n procent of 3, door de bank genomen."

Lonen omhoog

KHN toonde zich echter terughoudend tijdens de eerste onderhandelingsdag. Horecaondernemers weten nog niet wat de nieuwe regering voor ze in petto heeft en of er een btw-verhoging komt, was het verhaal. Ondanks dat de horeca booming is, het echt heel goed gaat qua omzet en winst, kwam KHN met slagen om de arm. Het wordt dan ook geen makkelijk traject. Over het derde jaar WW hadden we ook al flink wat discussie. KHN wil graag dat hun AVR (Arbeidsvoorwaarden­reglement) verheven wordt tot een cao met hier en daar wat plusjes. En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex. Wij willen dat de nieuwe cao geen verslechtering is ten opzichte van de oude cao en een substantiële loonsverhoging is cruciaal.

Houd onze site en Facebookpagina in de gaten over het verloop, want op donderdag 12 oktober is dus het volgende overleg.

Ben Francooy
Voorzitter FNV Horecabond

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.