Wanneer vervallen mijn vakantiedagen?

01-02-2017

Iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen. Hoewel velen de vakantie jaarlijks opnemen, kan het voorkomen dat je niet al je dagen in een jaar kan opnemen. Ongeacht de reden hiervoor zijn de vakantiedagen niet oneindig op te sparen of geldig. Vakantiedagen komen te vervallen. Het is dus belangrijk om je vrije dagen op tijd op te nemen!

Vervaltermijn wettelijke vakantiedagen  


Wettelijke vakantiedagen zijn dagen waar elke werknemer op basis van de wet recht op heeft. Het aantal bedraagt vier maal de overeengekomen arbeidsuren per week. Bij een fulltime dienstverband (vijf werkdagen per week) komt dat neer op vier weken vakantie (4 x 5 dagen = 20 dagen). 

Wettelijke vakantiedagen moet je binnen zes maanden, na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd, opnemen. Daarna vervallen ze. De wettelijke vakantiedagen die je bijvoorbeeld in 2016 hebt gekregen, moet je vóór 1 juli 2017 opnemen.

Uitzonderingen


Wettelijke vakantiedagen vervallen niet als er redelijkerwijs geen mogelijkheid bestond om de vakantiedagen op te nemen. Bijvoorbeeld als de werkgever je niet in staat heeft gesteld om ze op te nemen of als je (langdurig) ziek bent geweest.

Tip: Vraag voor de vervaltermijn van 1 juli schriftelijk uitstel van de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen.

 
Vervaltermijn bovenwettelijke vakantiedagen 


Bovenwettelijke vakantiedagen krijg je alleen als in het contract naar een cao wordt verwezen. Het zijn in feite extra vakantiedagen. In de horeca betreft dit een extra week (5 dagen), bij een fulltime dienstverband. 

De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren vijf jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Heb je nog bovenwettelijke vakantiedagen die in 2012 zijn opgebouwd? Dan moet je deze uren voor 31 december 2017 opnemen. Anders komen ze te vervallen. 

Tip:  Weet jij niet hoeveel vakantiedagen je nog over hebt? Vraag dan een overzicht van de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen bij jouw werkgever op. Als je vakantie aanvraagt, dan kun je de werkgever verzoeken om de vakantiedagen af te boeken die als eerste komen te vervallen. 


Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Voorlichtings- en Informatiecentrum
 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.