Cao horeca 2024: alles over jouw werk en inkomen

Binnen de horecabranche is de horeca cao van toepassing. De huidige cao loopt van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025 en is op alle horecawerkgevers aangesloten bij KHN van toepassing. Ook geldt de cao horeca als in jouw arbeidsovereenkomst staat opgenomen dat deze van toepassing is. In deze cao zijn de arbeidsvoorwaarden en regelingen voor horecamedewerkers vastgelegd. Maar wat houdt een cao precies in? Wat staat er beschreven in de horeca cao? Je leest het hier!

DOWNLOAD HORECA CAO 2024         


Wat is een cao?

De afkorting cao komt van ‘collectieve arbeidsovereenkomst’, dit is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over je loon en het minimumloon, werktijden en secundaire voorwaarden. Een cao is collectief en geldt dus voor een grote groep mensen. Door het gebruik van een branche cao liggen belangrijke voorwaarden vast en heb je meer zekerheid. Is er een horeca cao? Deze is er zeker, voor de horeca bestaat de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf.

Wat staat er in de cao horeca 2024?

De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden FNV Horeca, CNV Vakmensen en de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. In de horeca cao 2024 vind je onder andere loontabellen, informatie over werktijden, aantal vakantiedagen en pensioenopbouw. Wist je dat je hier ook terugvindt wat officiële feestdagen zijn? De werkgever is verplicht je minimaal deze voorwaarden te bieden, meer mag natuurlijk altijd!

Belangrijke veranderingen ten opzichte van de horeca cao 2022-2023:

  • Per 1 januari 2024 wordt het loongebouw aangepast, hierdoor worden de lonen verhoogd. De omvang van de loonsverhoging is per functiegroep verschillend. De bedragen in het loongebouw worden met 8 tot 12% verhoogd.
  • Extra loonsverhogingen die je in de periode 1 juli 2022 t/m 31 december 2023 – buiten de cao om – van je werkgever hebt ontvangen, kunnen verrekend worden.
  • Er komt een minimumstagevergoeding van 350 euro per maand voor BOL- en HBO-stagiaires.
  • ​We werken in 2024 samen verder aan de ontwikkeling van een nieuw loon- en functiegebouw en de oprichting van een ontwikkelplatform voor de horecasector.
  • Om de werk-privé-balans van werknemers te beschermen, wordt in de cao een grens gesteld aan het aantal overwerkuren waartoe je kunt worden verplicht. Word je verplicht om meer dan 2.173 uur te werken (10% boven de fulltime jaaruren-norm van 1.976 uur), dan mag je dit weigeren. Je hoeft dan niet te komen werken, maar mag dit uiteraard wel.


Tot stand komen van de cao horeca

De horeca cao komt tot stand middels de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen. Zowel de werkgevers als werknemers belangen worden middels deze partijen behartigd en samengebracht onder de uiteindelijke cao. 

De horeca cao is bedoeld voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever moet zich bijvoorbeeld houden aan de minimumlonen, de maximale werktijden, de verplichte pauzes en toeslagen. De werknemer daarentegen moet zich onder andere houden aan de afspraken omtrent vakantie uren en regels omtrent ziekte en verlof.

Lid worden van FNV Horeca

Wil jij up-to-date blijven omtrent de laatste wijzigingen, profiteren van vele voordelen en op de hoogte zijn van wat jouw rechten en plichten als horeca werknemer? Word lid bij vakbond FNV Horeca

Profiteer van vele voordelen die het lidmaatschap met zich mee brengt:

  • Ontvang kortingen op groene energie, persoonlijke ontwikkeling en ontspanning.
  • Maak gebruik van onze belastingservice.
  • Sluit je aan bij de collectieve zorgverzekering.
  • Sluit goedkoop een rechtsbijstandverzekering af.


WORD LID VAN VAKBOND FNV HORECA    



Veelgestelde vragen
 

Wat is het minimumloon van 2024 in de horeca?

Wat is het netto uurloon in de horeca?

Wanneer is de nieuwe horeca cao ingegaan?

Hoeveel vakantiedagen heb ik per jaar met de horeca cao?

Wanneer krijg ik een vast contract in de horeca?

Heeft de horeca een cao?

Is de horeca cao verplicht?

Hoe weet ik of ik in de juiste loonschaal (functiegroep) ben ingedeeld?

Heb ik recht op loonsverhoging?

Moet ik een bepaald aantal jaren in dienst zijn om voor loonsverhoging in aanmerking te komen?

Ik ben bovenschalig. Heb ik dan recht op een loonsverhoging?

Mag een eerder toegekende loonsverhoging worden verrekend?

Mag een loonsverhoging door promotie verrekend worden?

Hoe werkt de periodieke verhoging?

Ik ben stagiaire. Krijg ik een vergoeding?

Hoe zit het met meer- en overwerk?

Hoe werkt de bovengrens van 10% bij overwerk?

Krijg ik loon doorbetaald als ik ziek ben?

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.